Paine cu oua, lapte si unt

Paine cu oua, lapte si unt

Cand am decis sa pregatesc aceasta paine, m-am gandit la compozitia de cozonaci. Nu mai facusem niciodata paine cu oua si lapte, era o reteta cu totul noua pentru mine, insa imediat indragita. Nu am gresit deloc atunci cand m-am gandit la cozonaci, intr-adevar a iesit o paine-cozonac. Veti vedea ca nu aveti nevoie sa alaturati nimic acestei paini pentru ca este absolut delicioasa si simpla.

Ca orice alta reteta de paine, si pentru aceasta veti avea nevoie de doar cateva ingrediente.

 

Lista ingredientelor necesare pentru painea impletita cu ou si lapte este urmatoarea:

 

 

  • 600gr faina tip 000 (am folosit Faina Manitoba)
  • 4 oua (3 oua intregi pentru compozitie, un galbenus pentru uns)
  • 120ml lapte
  • 120ml apa
  • 50gr unt 
  • 20gr sare
  • 10gr zahar
  • 10gr drojdie uscata (pentru aceasta reteta am folosit Drojdie uscata activa de la Pakmaya)
  • 2 linguri susan

 

Pasul 1

Primul pas din pregatirea aluatului este sa dizolvati drojdia in apa calduta, nu fierbinte. O veti putea adauga in aluat peste aproximativ 10 minute.

Intre timp, amestecati faina cu zaharul si sarea. Dupa ce au trecut 10 minute de la dizolvarea drojdiei, adaugati amestecul peste faina. Apoi, adaugati laptele incalzit, lafel ca in cazul apei, nu trebuie sa fie fierbinte.

La final adaugati untul topit si racit, apoi puteti mixa la robot aproximativ 3-4 minute sau puteti framanta de mana aluatul.

 

 

Cat timp robotul framanta ingredientele, bateti intr-un castron cele 3 oua intregi. Adaugati ouale batute peste amestecul de faina si lasati robotul sa isi faca treaba pentru cel putin 10 minute. La final trebuie sa obtineti un aluat lipicios si elastic.

Acoperiti vasul in care ati framantat aluatul cu un prosop si lasati-l la crescut pana ce acesta isi dubleaza volumul. In functie de cat este de cald in bucatarie, timpul de crestere poate varia de la 1 ora la 3.

 

Pasul 2

Cand aluatul a crescut suficient de mult, impartiti-l in 6 bilute aproximativ egale. Din acestea veti folosi pe rand cate 3. Faceti cate un rulou din fiecare bila, apoi le puteti impleti ca sa formati painea finala.

Eu am ales impletitura in 3 de aceasta data, insa puteti sa optati pentru orice alt tip de impletitura: in 2, 4 sau orice alta idee va vine pe moment.

 

 

Puneti painea impletita in forme de copt si o mai lasati la crescut, acoperita, aproximativ 15-20 de minute. La final, bateti un galbenus si ungeti painea, chiar inainte de a o introduce in cuptor. Eu am ales sa presar susan, insa voi puteti folosi ce seminte doriti: susan, mac sau combinate.

 

 

Painea se coace la 180 de grade timp de 35-40 minute, pana ce observati ca aceasta a prins o culoarea aurie. Foarte important este sa preincalziti cuptorul si sa ajunga la temperatura de 180 de grade inainte de a introduce painea.

 

 

Scoateti painea din forme, cu grija, sa nu va frigeti, apoi o lasati la racit pe un grilaj. Va va fi foarte greu sa nu rupeti macar un colt din ea pentru a o gusta, insa riscati sa se incruzeasca.

Dupa ce s-a racit complet, puteti taia felii sau sa rupeti direct din ea. Sunt sigura ca cel putin una din cele 2 paini obtinute va disparea in prima jumatate de ora.

 

 

Pofta buna!

 

 

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *