Legumele vedeta ale primaverii
Iata ca intr-un final, dupa o lunga asteptare, a venit si indragita primavara. Si cum toata natura reinvie, este cazul si organismul nostru sa faca o cura de fructe si legume crude.
Este momentul perfect din an cand putem sa avem o alimentatie sanatoasa si bogata in fructe si legume, fara prea mari batai de cap. In piata gasim cu usurinta fructe si legume proaspete, gustoase si aromate.
Cu totii cred ca am asteptat gustul delicios al capsunilor romanesti, aroma caiselor proaspat culese sau ciresele rosii si durdulii. Dar mai multe despre fructe, gasiti in articolul Fructele vedeta ale primaverii. Pana atunci, haideti sa vedem care sunt legumele vedeta ale primaverii.
Urzici
Gasim acum in piata urzici proaspete, aromate, delicioase. Este momentul potrivit din an sa profitam la maxim de beneficiile aduse de aceste verdeturi asupra organismului.
Urzicile au un continut ridicat de vitamine, printre care A, B2, C, K, acid acetic, acid formic si saruri minerale. De asemenea, acestea ajuta la combaterea stresului si a oboselii datorita antioxidantilor continuti. Tot odata, urzicile ajuta la reglarea digestiei, curatarea rinichilor si a tractului digestiv.
Spanac
Pe langa urzici, spanacul ne aduce foarte multe beneficii asupra organismului, mai ales primavara, cand sezonul acestuia e in floare. Spanacul contine foarte multe fibre insolubile care ajuta la reglarea sistemului digestiv, previn constipatia, si mai ales, mentin senzatie de satietate. Din aceasta cauza, este recomandat consumul de spanac in dietele pe care dorim sa le tinem odata cu venirea primaverii.
Vitaminele continute de spanac sunt si ele numeroase: vitamina A, C, K, acid folic, fier si calciu. Dar lista acestora poate continua, adaugand si potasiu, magneziu, vitaminele B, E, dar si numerosi nitrati.
Leurda
Leurda este considerata un remediu natural miraculos al primaverii. Aceasta are un continut ridicat de vitamine, cum ar fi A si C, dar si vitamine din complexul B. Contine nenumarate saruri, minerale, calciu, fier, fosfor, magneziu si proteine.
Aceasta poate fi consumata ca salata, suc, infuzie, tinctura, poate fi adaugata in ciorba sau combinata intr-o mancarica de urzici sau spanac.
Loboda
Cine nu mananca macar odata pe an o ciorba de loboda? Stim cu totii culoarea frumoasa si aroma deosebita pe care o aduce ciorbei aceasta planta minunata, insa stim si cate beneficii aduce?
Frunzele de loboda au un continut ridicat de minerale, vitamine (C, K), calciu, magneziu, fosfor, zinc si seleniu. Chiar daca consideram ca mancam doar frunze, frunzele de loboda sunt o sursa importanta de proteine si fibre.
Salata verde
Salata verde este una dintre legumele care poate fi servita cu usurinta la orice pranz sau cina. Servita simpla, cu putin ulei si zeama de lamaie, este o granitura usoara si sanatoasa. Stiati ca zeama de la lamaie ajuta organismul sa asimileze mai usor fierul din salata?
Este un produs cu fibre putine si foarte usor de digerat, de aceea se poate consuma cu usurinta chiar si seara. Contine vitaminele B, C, D, E, saruri minerale cum ar fi: zinc, iod, cupru si fosfor. Avand un continut de 90% apa, salata verde ajuta la reglarea tranzitului, fiind un foarte bun aliat in dietele de detoxifiere.
Ridichi
Fiind foarte bogate in vitamina C, B6, acid folic, potasiu, ridichile fac parte din categoria legumelor cu rol imunostimulator cu rol anticancerigen. Pe langa aceste vitamine, ridichile au o cantitate ridicata de minerale, precum magneziu, cupru, zinc, fier si calciu.
Este demonstrat ca ridichile consumate frecvent previn infectiile respiratorii, amelioreaza astmul, dar in acelasi timp, ajuta si flora intestinala si imbunatatesc digestia. Nu in ultimul rand, ridichile sunt recomandate in curele de detoxifiere si ajuta la combaterea anemiei.
In concluzie, va incurajez sa consumati cat mai multe fructe si legume in aceasta perioada, crude sau preparate, cum va plac voua cel mai mult. Bucurati-va de miresmele primaverii, atat in farfurii, prin fructe si legume, cat si in parcuri, prin florile ce ne bucura in fiecare an.
Pofta buna!