Fructele vedeta ale primaverii

Asa dupa cum va povesteam si in articolul Legumele vedeta ale primaverii, este cea mai miresmata perioada din an. Totul revine la viata, aromele ne imbie sa umplem sacosele cu fructe si legume proaspete, iar culorile din farfurii sunt diverse.
Am vazut pana acum ce vitamine si minerale contin legumele primavaratice, acum este randul fructelor sa le trecem in revista pentru a vedea ce beneficii ne aduc.
Capsuni
Capsunile sunt o sursa alimentara bogata in substante nutritive, vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul frecvent al capsunilor ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Asigura o buna functionare a organismului, lupta impotriva insomniei si ajuta in tratarea insuficientei hepatice.
Capsunile sunt fructe depurative, remineralizante, reechilibrante si tonice. Ele detin proprietati antivirale, antibacteriene si imunostimulatoare. Includerea in dieta zilnica a acestor alimente este o prima masura prin care vom reusi sa ne protejam de aparitia multor afectiuni.
Cirese
Ciresele au un continut bogat in vitamine (A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E si PP), minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, mangan) si oligoelemente (zinc, cupru, mangan, cobalt). Toate aceste vitamine si minerale au rolul de a intari sistemul imunitar si intervin benefic in procesele metabolice ale organismului.
Reduc inflamatia si durerea.De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Alte indicatii terapeutice: obezitate, ateroscleroza, hipertensiune arteriala si cancer.
Fructe de padure
Cand spunem fructe de padure ne gandim in general la zmeura, mure si afine. Sunt, intr-adevar, si cele mai accesibile si usor de gasit fructe de padure in piata, pe perioada primaverii.
Pe langa faptul ca sunt aromate, dulci si foarte gustoase, fructele de padure aduc organismului o sumedenie de beneficii, daca le consumam regulat.
Murele sunt foarte bogate in fibre si antioxidanti. De asemenea, au un continut ridicat de vitamine, precum: vitamina A, C, acid folic dar si magneziu. Le puteti consuma ca atare sau adaugate in salate de fructe sau intr-un smoothie delicios.
Acidul folic (cunoscut și sub numele de vitamina B) este cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii. De asemenea, studiile arata ca fructele de padure ajuta la prevenirea sau ameliorarea afecțiunillor precum depresia.
Sunt benefice pentru femeile insarcinate, întrucat contribuie la prevenirea aparitiilor tulburarilor de crestere fetala si a defectelor neurologice care pot surveni la nastere.
Afinele contin si ele vitamina C, K, magneziu, fibre si antioxidanti. Au un aport caloric scazut, ceea ce inseamna ca le putem consuma fara sa acumulam kilograme in plus.
Datorita faptului ca sunt suculente si contin multa apa, o mare parte din masa fructelor de padure consta de fapt în apa lipsita complet de calorii. O capsuna de marime medie are în jur de trei sau patru calorii. O cana de afine are în jur de 80 de calorii.
Zmeura contribuie si ea cu un numar mare de fibre, vitaminele B si C, magneziu, acid folic, fier si antioxidanti. Antioxidantii contribuie la prevenirea bolilor, ajuta la sanatatea parului si a pielii. Mai mult, imbunatatesc starea generala de sanatate.
Fructele de padure pot fi consumate cu incredere ca si gustare intre mese, la micul dejun sau oricand in timpul zilei. Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, aduc nenumarate beneficii organismului. Va incurajez sa le consumati cat mai mult in stare naturala, cruda, dar voi reveni si cu retete delicioase de prajituri cu continut de fructe de primavara.