Salata de morcovi, telina si sfecla rosie

Salata de morcovi, telina si sfecla rosie

 

Aceasta este una dintre salatele mele preferate pentru ca pe langa gustul foarte bun si revigorant pe care il are, este si extrem de sanatoasa, fiecare ingredient avand o serie de vitamine si beneficii pentru organism. De asemenea, este o salata foarte satioasa care cu siguranta va va tine de foame cateva ore bune.

 

Pentru aceasta avem nevoie de cateva legume pe care le gasim pe tot parcursul anului:

  • morcovi
  • telina
  • sfecla rosie
  • mere

preparare-salata-de-cruditati

 

Spalam bine legumele, merele si le dam pe razatoarea mare. Le amestecam intr-un castron suficient de mare, cu putina sare si suc de lamaie. Dupa gustul fiecaruia, puteti adauga si putin ulei de masline.

 

Salata_cu_telina_morcov_si_nuci

 

Dupa cum spuneam mai sus, fiecare dintre aceste radacinoase aduce un real beneficiu organismului nostru, iar merele dau salatei un gust dulceag.

Morcovul este foarte bogat in vitamine, saruri minerale, dar si zaharuri sanatoase.Morcovul este folosit de secole in medicina traditionala atat pentru persoanele bolnave, dar si pentru femeile gravide, acesta fiind o excelenta sursa de antioxidante naturale contra cancerelor. Morcovul are un continut ridicat de beta-caroten care are umorcovin efect direct pentru piele, inima si sistemul imunitar, prin transformarea acestei substante de catre organism in vitamina A. Pe langa aceasta vitammine, mai contine si vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP. Printre sarurile pe care le regasim in aceasta legume, putem enumera: potasiu, fosfor, calciu si magneziu. Valoarea energetica este de 30kcal/ 100g, dar 93% este energie usor resorbita de catre organism.

 

Telina este atat o legumicola foarte des intalnita in bucatariile noastre, dar si o planta medicinala foarte folosita in acest domeniu, preparadu-se din aceasta infuzii, suc de frunze, decoct si cataplasme.telina Este bogata in vitaminele A, B si C, in saruri minerae, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida. Telina este un bun agent digestiv, diuretin, antiasmatic, expectorant. Totodata, telina intra in categoria alimentelor cu un continut negativ chiar din punct de vedere al caloriilor, ceea ce inseamna ca atunci cand o consumam organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a o digera fata de numarul de calorii continut de leguma in sine. Altfel spus, daca o introducem in alimentatia noastra acesta ne va ajuta sa ardem mai multe calorii decat consumam, adica ne ajuta sa slabim.

 

Sflecla rosie este o excelneta sursa de vitamina B, folati, mangan, potasiu, dar si de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. sfecla-rosieConsumata in mod frecvent, sfecla rosie in timp va ajuta la scaderea tensiunii arteriale, protejarea inimii de diferite boli, protejarea ficatului, dar si la detoxifierea organismului si energizarea acestuia.

 

 

 

 

In concluzie, aceasta salata este o excelenta sursa de vitamine, un excelent detoxifiant, energizant…sanatate curata intr-o simpla salata!

 

POFTA BUNA!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *