Alimentele bebelusului la varsta de 6-7 luni

La inceputul diversificarii sunt sigura ca toate mamicile ne-am facut griji: oare dam alimente corespunzatoare, oare va fi alergic, oare il va deranja la burtica, oare ii va placea si asa mai departe. Exista liste destul de clare cu ce alimente puteti da bebelusilor la inceputul diversificarii si cu siguranta este bine sa le urmati, insa cu copii am observat ca cel mai bun ghid esti chiar bebelusul.
Puteti incerca diverse fructe sau legume, diverse combinatii, crude, fierte, coapte sau la abur, insa daca bebelusul nu va dori un aliment, cu siguranta nu veti reusi sa il faceti sa il manance. Asa ca cititi listele, sfaturile, insa copilul vostru va va spune singur ceea ce doreste, ce ii place si ce va trebui sa ii gatiti pe viitor.
Daca totusi copilul nu accepta un aliment, este important sa incercati reintroducerea lui dupa o perioada de timp, poate altfel gatit, poate in alta combinatie, insa nu este indicat sa il fortati pentru ca este posibil sa nu il mai doreasca deloc pe viitor.
Legume
La inceputul diversificarii este indicat sa incepeti cu fructe si legume ce au o probabilitate mica de a dezvolta alergii. Pe lista de legume pe care o poti accesa in primele luni de hrana solida, se incadreaza:
- morcov
- radacina de patrunjel
- radacina de pastarnac
- cartof dulce
- dovleac placintar
- dovlecel
- fasole verde
- gogosar
- ardei kapia
- sfecla rosie
- ceapa
- usturoi
- fenicul
- praz
Fructe
Daca vorbim de fructe, in functie de sezonul in care incepeti diversificarea, puteti alege din urmatoarea lista:
- mar
- para
- banana
- afine
- caisa
- piersica
- nectarina
- avocado
- pruna
- pepene
- gutuie
Pentru ca eu am inceput diversificarea in perioada de iarna, am pregatit din timp pachetele mici cu fructe si legume la congelator si astfel am avut toata iarna fructe dulci si legume gustoase pregatite din timp. Indicat este sa congelati fructele la 2-3 ore maxim dupa culegerea acestora, insa multe mame cu siguranta nu au cum sa culeaga fructele din gradina lor sau a bunicilor, asa ca veti apela la piata, iar congelarea atat de rapida va deveni imposibila. Indiferent de situatie, cu siguranta vor fi mai sanatoase si gustoase decat caisele sau piesicile gasite iarna in supermarket.
Cereale
Daca vorbim despre cereale, si aici exista o gama destul de larga din care puteti alege pentru inceput:
- mei
- orez
- cous cous
- ovaz
- orz
Pe acestea le puteti asocia cu fructe, lapte sau cu branza de vaci.
Proteine
Proteinele sunt foarte importante in alimentatia copiilor, asa ca este indicat sa le introduceti si pe acestea la aproximativ o saptamana dupa inceperea diversificarii cu legume. Carnea trebuie sa o fierbeti foarte bine, in primul rand pentru a reduce riscul de a contine diverse bacterii, dar si pentru a fi cat mai frageda, iar oul de asemenea trebuie sa fie fiert bine, cat mai tare. Puteti adauga urmatoarele proteine:
- pui
- curcan
- vita
- galbenus de ou
- branza de vaci
- iaurt
Branza sau iaurtul au un continut ridicat de calciu asa ca este bine ca mesele celor mici sa contina si aceste alimente. In cazul iaurtului puteti opta pentru iaurt de bebelusi sau iaurt normal de vaca, indicat este ca acesta sa fie cu grasime, nu degresat, copii au nevoie in cresterea lor de grasimi, nu va speriati ca cei mici se pot ingrasa. Tineti cont ca ei sunt in crestere, nu la dieta. Banza o puteti prepara in casa cu zeama de lamaie, cu calciu lactic sau cu iaurt. Gasiti retetele pentru prepararea branzei de vaci in articolul Branza de vaci facuta in casa pentru bebelusi.
Acestea reprezinta alimente de baza pe care le puteti introduce treptat celor mici, indicat este la 2-3 zile sa introduceti un aliment nou pentru a vedea cum reactioneaza cei mici, dar pentru a avea si timp sa se obisnuiasca cu gustul. Chiar daca primele saptamani vi se vor parea grele si veti avea momente cand veti considera ca bebelusul vostru nu va manca niciodata mancare solida, nu va descurajati, ci incercati diverse combinatii pana le veti gasi pe cele potrivite pentru copilul vostru. Alimentele pe care le puteti introduce in urmatoarea perioada le gasiti in articolul Alimentele bebelusului la varsta de 8-10 luni.
POFTA BUNA!