Alimentele bebelusului la varsta de 10-12 luni
Dupa cateva luni complete de diversificare, puteti spune ca ati ajuns in momentul in care va puteti distra cand vine ora mesei. Bebelusii incep sa fie din ce in ce mai independeti, multi dintre ei deja au inceput sa mearga singuri, si acum doresc sa manance singuri. Incepand cu varsta de 1 an, copii au voie sa manance aproape orice, dar cu masura, in momentul potrivit al zilei si bine inteles ca evitand dulciurile (mai ales cele procesate din comert), dar si prajelile. In continuare este de preferat sa evitati cat mai mult produsele procesate, produsele cu continut ridicat de zahar si sare.
Probabil ati sesizat deja ca bebelusul vostru prefera mai mult unele legume, pe altele mai putin, cum de altfel este si normal, fiecare avem gusturi diferite pe care le formam inca de cand suntem mici. Haideti sa vedem ce noi fructe, legume si proteine putem adauga bebelusului.
Legume
- rosii
- spanac
- vinete
- ciuperci
- loboda
- leurda
- sparanghel
- ridichi
- fasole boabe
- anghiare
- varza
- urzici
Fructe
Cum se apropie bebelusul de un an, puteti sa ii oferiti din ce in ce mai multe fructe, crude in smoothie, ori coapte. Lista fructelor se completeaza si ea cu cele de mai jos:
- smochine
- kiwi
- castane
- ananas
- zmeura
- mure
- capsune
- rodie
- lamaie
- grapefruit
- pomelo
- portocala
- goji
- catina
- masline
Proteine
Pe lista proteinelor adaugam in momentul de fata aproape tot ce se poate. Indicat este sa le adaugati treptat, sa nu exagerati cu proteinele chiar daca sunt necesare, oferiti copilului doar cat are nevoie. Indicat este ca la o masa proteinele adaugate sa fie de dimensiunea palmei lui. Pe lista proteinelor deja acceptate, se adauga:
- carne de porc
- carne de oaie
- carne de gasca
- carne de miel
- carne de ied
- naut
- nuci
- alune
- arahide
- caju
- fistic
- migdale
- seminte de dovleac
- seminte de floarea soarelui
- muguri de pin
- bicarbonat de sodiu in diverse preparate
- albus de ou
- mozzarella
- mascarpone
- sana
- chefir
In continuare este de preferat sa evitati cat mai mult produsele dulci, care contin zahar, dar si sarea. Incercati sa oferiti copilului vostru alimente sanatoase, proaspete, pe cat se poate gatite in casa. Obiceiurile sanatoase se formeaza inca de la varste fragede.